Arkivhong

Gå til indhold

Hoved menu

Bygmester Madsen, Høng

Biografier

Jens Julius Madsen, bygmester i Høng 1892-1923

Født 15/7 1864 i Munkebo, Odense amt.
Forældre: Husmand Lars Madsen og hustru Giertrud Marie f. Jensen, Munkebo Mark.
Giftt 8/3 1892 i Odense Vor Frue kirke.
Død 1923 i Høng.
Ægtefælle: Karen Kirstine f. Johansen. Født 19/1 1868 i Højby, Odense amt.

Det var således to vaskeægte fynboer, der i 1892 slog sig ned i Høng.
Julius Madsen var murer af uddannelse. Uddannelsen af unge håndværkere lå ham på sinde, og allerede fra starten gav han faglig undervisning af lokale håndværkersvende i ægteparrets lejlighed i Møllegårdens gamle stuehus på Tranevej. Undervisningen foregik om aftenen allerede i den første vinter.

Efter nogle få år købte J. Madsen ejendommen på hjørnet af Skolevej og Skovvej. Den bestod oprindeligt af to huse. Heraf var det vestlige hus i to etager. Her indlogerede familien sig på 1. sal, mens der blev indrettet undervisningslokaler i stueplan.
Øst for dette hus lå et langt stråtækt hus fra 1856. Dette hus ombyggede Madsen 1917-18 idet han tilføjede en etage mere til det. Som et kuriosum kan nævnes, at stenene i murene blev stillet på højkant for at spare penge.
Dette hus lejedes ud til en lærer og nogle elever fra præliminærkurset. Derfor kaldtes bygningen i folkemunde for ”Regensen”, efter studenterkollegiet i København. Det er huset i billedets venstre side
I 1910 opførte Julius Madsen ejendommen Hovedgaden 67, hvor familien flyttede ind. Denne ejendom har sidst været beboet af ægteparrets datter, Doris Madsen. Denne ejendom skimtes til højre i billedet.

Da Madsen døde, blev skolevirksomheden overtaget af Handelsstandsforeningen. Det var den sidste tekniske skole i Danmark, som var i privateje.
De nye ejere fortsatte undervisningen i de gamle lokaler indtil der blev i 1930 blev bygget en ny bygning på hjørnet af Tingvej og Odinsvej, hvor den fungerede indtil undervisningsministeriet nedlagde den i 1964 for at centralisere denne undervisning
.  (NJ.

Julius Madsen var i høj grad med til at sætte sit præg på byens og også egnens arkitektur. Han stod bl.a. for disse byggerier:

 
 
 
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu